Kardinal Pell og ærkebiskop Hoser opfordrer Synoden til at besinde sig på Johannes Paul 2.’s lære om ægteskab og familie
Kommentarer lukket til Kardinal Pell og ærkebiskop Hoser opfordrer Synoden til at besinde sig på Johannes Paul 2.’s lære om ægteskab og familie 1838 12 maj, 2015 Nyheder maj 12, 2015 Indlæg af

Kardinal Pell og ærkebiskop Hoser opfordrer Synoden til at besinde sig på Johannes Paul 2.’s lære om ægteskab og familie

På et Pro Life-møde i Rom den 9. maj arrangeret af ”Voice of the Family” sagde Vatikanets ”finansminister” og medlem af det 8-mands udvalg , der skal rådgive paven om de fremtidige reformer af Vatikanet, kardinal George Pell, at han forventer en massiv opbakning til Kirkens traditionelle lære om fraskilte og gengifte på den kommende synode om ægteskab og familie.

Kardinal Pell , som talte til over 120 pro-life-ledere fra hele verden, blev efter sit oplæg spurgt, hvilken rolle den nyligt helgenkårede pave Johannes Paul 2.’ lære om ægteskab og familie efter hans opfattelse bør spille i Kirken, og han svarede: ”Kristus udtaler sig helt klart og utvetydigt om skilsmisse. Ikke helt så vigtigt, men næsten ligeså vigtigt er det, at Paulus ligeså klart gør rede for de betingelser, der gælder for den rette modtagelse af kommunionen.” Og han fortsatte: ”Den hellige Johannes Paul 2.’s lære om ægteskab og familie er Kirkens lære, og jeg forventer, at synodefædrene vil anerkende, at denne lære er i overensstemmelse med den kristne Tradition, som den også er blevet formuleret af bl.a. Tridentinerkoncilet … Jeg forventer ikke afvigelser herfra.”

Til stede ved mødet var også kardinal Raymond Burke, som sammen med George Pell på den første del af Synoden i oktober 2014 advarede om, at den blev brugt af en lille gruppe ”radikale” til at fremme en dagsorden i modstrid med Kirkens lære.

 

Den aktuelle kontrovers set i lyset af Paul 6.’s rundskrivelse Humanae vitae

Også den polske ærkebiskop af Warszawa-Praga, Henryk Hoser, har udtalt sig om, hvordan de nye kontroversielle tanker om fraskiltes gengiftes adgang til sakramenterne, som blev fremsat på Synoden, forholder sig til Johannes Paul 2.’s lære. Det skete i et interview med LifeSiteNews den 11. maj. Intervieweren citerer en udtalelse fra ærkebiskoppen i et tidligere interview, hvor han har sagt, at ”Kirken har forrådt Johannes Paul 2.’s lære”, og spørger dernæst, hvad man nu kan stille op så kort tid inden den næste samling i oktober.

Ærkebiskop Hoser svarer: ”Først og fremmest har vi brug for at blive mindet om Johannes Paul 2.’s lære, som er tilgængelig for enhver, men som mange stadig ikke har sat sig ind i. Jeg vil gerne tilføje, at jeg i det omtalte interview ikke fik sagt nok. Kirken har også forrådt Paul 6. Lad os ikke glemme, at krisen begyndte med modstanden mod Humanae vitae[1] i årene efter 1968. Paul 6.’s rundskrivelse var det grundlag, Johannes Paul 2. byggede på i sin lære. Den samme rundskrivelse, som Johannes Paul medvirkede til udarbejdelsen af, var profetisk i sine konklusioner, og den blev systematisk modarbejdet ikke blot af pressen og højtråbende lægfolk, men fremfor alt også af adskillige biskopper.

Afvisningen af Humanae vitae gav anledning til et halvt århundredes konflikt. I en vis forstand var Johannes Paul 2.’s pontifikat plaget af denne uenighed, fordi det, han sagde, som følge heraf blev betragtet som irrelevant, perifert og værdiløst. Man kan sige, at enhver følte sig i sin gode ret til at lave sin egen troslære. Det er derfor, situationen er så vanskelig i øjeblikket. Vi er nødt til at gå tilbage til den grundlæggende ortodoksi, som præsterne faktisk er forpligtet på.”

I slutningen af interviewet bemærker ærkebiskoppen, at der ofte i Kirkens historie har været stridigheder og kætterier i kølvandet på store konciler og nævner som eksempel kampen mod arianismen i de første århundreder. Og da intervieweren efterlyser et ord til trøst for de mange, der er bekymrede i den nuværende situation, svarer han: ”Helligånden er i Kirken og kan ikke udslettes. Og dødsrigets porte skal ikke få magt over den” (Matt 16,18-19).

 

[1] Rundskrivelsen fra 1968, hvor Paul 6. bekræftede Kirkens forbud mod prævention. Læs også:

Paul 6.’s saligkåring

Paul VI: Humanae vitae

Hvad har pave Johannes Paul 2. sagt om Humanae vitae