USAID retter skarp kritik mod FN’s håndtering af corona-pandemien
Kommentarer lukket til USAID retter skarp kritik mod FN’s håndtering af corona-pandemien 745 19 maj, 2020 Nyheder maj 19, 2020 Indlæg af

USAID retter skarp kritik mod FN’s håndtering af corona-pandemien

Lederen af USAID[1], John Barsa, har i et brev til FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, i skarpe vendinger kritiseret FN for ”kynisk at sidestille seksuelle og reproduktive sundhedsydelser [læs: fri abort] med f.eks fødevarehjælp og regulære sundhedsydelser” i hjælpearbejdet i forbindelse med  corona-pandemien.

Brevet skal ses som en reaktion på FN’s globale plan til at imødegå følgerne af corona-pandemien, som Guterres offentliggjorde sidste måned med en opfordring til medlemslandene om tilsammen at  bidrage med omkring 7 milliarder dollars.

FN, skrev Barsa, bør ikke bruge denne krise som et påskud til at promovere abort som sygdomsbehandling og til at iværksætte uddeling af abortfremkaldende præparater rundt omkring i verden. I stedet for skulle man fokusere på livreddende aktiviteter og på at imødekomme de mest presserende konkrete behov.

Og han fortsatte: ”For at opnå global opbakning til dette mål, er det helt afgørende, at FN’s svar på pandemien undgår at skabe splittelse.”

I den forbindelse understregede han, at FN-organisationer bør udtrykke sig klart og ikke bruge udtryk som ”seksuel og reproduktiv sundhed”, som er kontroversielle og tvetydige.

Samtidig gjorde han opmærksom på, at USAID bidrager med 650,7 millioner dollars til bekæmpelse af pandemien, hvoraf 45,3 millioner går til FN-organisationer – dette ud over de 3.5 milliarder USA bidrog med til FN i 2019.

Og han tilføjede: ”FN bør ikke skræmme eller bruge tvang mod medlemsstater, som forsvarer retten til livet. At bruge corona-epidemien som en undskyldning for at lægge pres på  regeringer om at ændre deres lovgivning på dette område, er en krænkelse af det enkelte lands selvbestemmelse og ret til at vælge sin egen nationale sundhedspolitik.”

[1] USAID: U.S. Agency for International Development  – svarende til DANIDA I Danmark