USA: Senatet forkaster forslaget om at indefryse støtten til Planned Parenthood
Kommentarer lukket til USA: Senatet forkaster forslaget om at indefryse støtten til Planned Parenthood 1455 25 september, 2015 Nyheder september 25, 2015 Indlæg af

USA: Senatet forkaster forslaget om at indefryse støtten til Planned Parenthood

På trods af et republikansk flertal i Senatet og på trods af en enkelt stemme fra en Pro Life-demokrat lykkedes det ikke at få vedtaget det lovforslag, som ville have frataget Planned Parenthood offentlige bevillinger i foreløbig et år, mens flere kongreskomiteer fortsat undersøger omfanget af organisationens ulovlige aktiviteter.

Lovforslaget blev den 24. september forkastet med stemmerne 52-47. De afgørende nej-stemmer leverede 8 republikanske senatorer, heriblandt Rand Paul, som er med i kapløbet om at blive nomineret som partiets præsidentkandidat.

Uenigheden blandt de republikanske senatorer var ikke så meget en uenighed om sagens substans – snarere forskellige fortolkninger af, hvad der både på det kortere og længere sigt tjener sagen – og partiet – bedst.

I den forbindelse skal man huske på, at præsident Obama ikke under nogen omstændigheder vil underskrive en lov, der fratager PPA offentlig støtte. Hertil er hans personlige og ideologiske bånd til PPA alt for tætte, hvilket blandt andet kan ses af det forhold, at PPA bidrog med 15 mio. dollars til hans kampagne for at blive genvalgt i 2012. En vedtagelse i begge kamre ville således have udløst et veto fra Obama, og republikanerne ville i den situation kun have haft ét våben tilbage: at lukke regeringen ned, dvs. forhindre regeringen i at få vedtaget en finanslov for 2016. Men en sådan nervekrig kan blive en langvarig og dyr affære for landet og dermed også komme til at koste republikanerne stemmer ved præsidentvalget i 2016.

Omvendt er der stemmer at hente for republikanerne i det forhold, at demokraterne ved at stemme forslaget ned har valgt at stå last og brast med en organisation, som hævet over enhver tvivl er dybt involveret i kriminelle aktiviteter – og tilmed aktiviteter af en karakter, der får selv erklærede Pro Choice-amerikanere til at reagere med afsky.

Hvad der i den kommende tid kommer til at ske på den parlamentariske front, står hen i det uvisse. Men flere republikanske senatorer gav umiddelbart efter afstemningen udtryk for, at kampen langt fra er overstået, og at man derfor kan vente nye afstemninger.

SENESTE NYT I SAGEN: John Boehner, som er formand for Kongressen (House speaker) har netop meddelt, at han træder tilbage den 30. oktober – både som formand og kongresmedlem – angiveligt under pres fra republikanernes konservative fløj. Den sag vender vi tilbage til senere.