Storstilet demonstration i Paris mod regeringens familiepolitik
Kommentarer lukket til Storstilet demonstration i Paris mod regeringens familiepolitik 1442 25 oktober, 2016 Nyheder oktober 25, 2016 Indlæg af

Storstilet demonstration i Paris mod regeringens familiepolitik

Den franske græsrodsbevægelse ”Manif pour tous”[1] har endnu engang bevist sin styrke. Det skete søndag den 16. oktober, da det lykkedes at mobilisere omkring 200.000 til en demonstration, hvor budskabet til politikerne lød: respekter ægteskabet (vel at mærke ægteskabet mellem mand og kvinde), forbyd kunstig befrugtning og ganske særligt rugemoderskab og kunstig befrugtning af personer, der lever i et homoseksuelt parforhold.

Det franske politi forsøgte traditionen tro at nedtone tilslutningen til arrangementet med et estimat på kun 24.000 deltagere. Det samme skete i forbindelse med den hidtil største demonstration i 2013, hvor ordensmagten kun kunne få øje på 300.000 deltagere ud af de omkring 1,4 millioner, som andre kilder rapporterede om.

Demonstrationen kommer på et tidspunkt, hvor præsidentvalget i april og maj 2017 allerede er et varmt emne i medierne. Derfor var der også mødt en del repræsentanter for de politiske partier op, som benyttede lejligheden til at skabe sympati for deres kandidater til de kommende primærvalg i november.

Således f.eks. borgmesteren i Bollène i Provence fra det konservative parti Ligue du Sud, Marie-Claude Bompard, som høstede bifald hos de fremmødte demonstranter. Hun blev landskendt i 2013, da hun pure nægtede at vie et homoseksuelt par. Selv om hun overdrog hvervet til sin viceborgmester, er hun siden blevet sagsøgt af en LGBT-gruppe for diskrimination. Sagen kommer for retten i  januar 2017 og vil på grund af sin principielle karakter skabe præcedens i lignende sager i fremtiden og derfor påkalde sig stor opmærksomhed.

Mindre godt gik det for Valérie Boyer fra ”Les Républicains”, som talte varmt for Nicolas Sarkozys tidligere premierminster François Fillon. Hun blev mødt med buhråb og piften, sandsynligvis på grund af sit partis noget valne holdning til homoægteskaber, hvor man taler om at revidere den gældende lov, ikke afskaffe den.

”Manif pour tous” blev skabt i 2012 i protest mod den påtænkte legalisering af homoægteskaber i Frankrig. Loven blev vedtaget i 2013, men bevægelsen har ikke opgivet kampen, som tværtimod er fortsat under mottoet On ne lâche rien (vi giver ikke op). Denne seneste demonstration har vist, at budskabet stadig har klangbund i familier, som er utilfredse med ikke blot den nuværende regerings politik på familieområdet, men i det hele taget med den lovgivning, som de sidste årtier har bidraget til at undergrave familien som institution – med støtte fra både socialistiske og borgerlige partier.

 

[1] Manif (= manifestation) som betyder demonstration. Altså ”Demonstration(er) for alle”.