Salige er de, som stifter fred
Kommentarer lukket til Salige er de, som stifter fred 1585 27 oktober, 2016 Magasin oktober 27, 2016 Indlæg af

Salige er de, som stifter fred

 

Aid to the Church in Need (ACN) er en paveligt godkendt fond inden for den katolske Kirke, som støtter katolikker og andre kristne overalt i verden, hvor de bliver forfulgt og undertrykt, eller hvor den lokale kirke har behov for støtte til det pastorale arbejde. Se flere oplysninger i slutningen af denne artikel.

Med tilladelse fra ACN bringer vi denne artikel fra ACN’s nyhedsbrev Mirror nr. 7, 2016, som giver et indtryk af de vanskeligheder, Kirken står over for mange steder i verden – i dette tilfælde på de filippinske øer Mindanao og Basilan, hvor de kristne kun udgør en fjerdedel af befolkningen.

 

Præsten er fremfor alt en fredstifter. Gennem sakramenterne og især eukaristien gør han det muligt for os at få et personligt forhold til Gud, en dialog mellem mennesket og dets Skaber

Dette forhold, denne dialog er ifølge fader Sebastiano d’Ambra, stifteren af fredsbevægelsen Silsilah på Mindanao i Filippinerne, det bærende princip i hans fredsbevægelse. ”Dialogen,” siger han ”begynder med Gud og fører folk tilbage til Gud.” Fader Sebastiano stræber efter at opretholde dialogen med alle religiøse grupper og ganske særligt med muslimerne. For ”dybt nede i ethvert menneskes hjerte, er der altid noget godt. Det er det, vi skal nå ind til.”

Ulykkeligvis er radikale islamister ikke i stand til at forstå denne tankegang, som slet og ret drejer sig om både at elske vor næste og vore fjender. Fader Sebastiano har allerede overlevet to mordforsøg, ligesom hovedkvarteret for hans bevægelse, hvor man har vundet adskillige tusinde kristne og muslimer for fredssagen, er blevet angrebet to gange. For Mindanao er desværre også hjemsted for den voldelige islamistiske terrororganisation Abu Sayyaf. I kraft af sine terrorhandlinger har den fået kontrol over byen Isabela på øen Basilan, hvor det særligt et gået ud over biskop Martin Jumoad og hans flok på ca. 115.000 katolikker. De udgør en fjerdedel af befolkningen på øen, resten er muslimer. Præster og ordenssøstre lever under en konstant trussel. Mange, heriblandt fader Eduardo og fader Bernardo, er blevet bortført, mens andre såsom fader Rhoel Gallardo og fader René Enriques er blevet tortureret til døde. For seks år siden angreb islamisterne en landsby, hvor de myrdede og satte ild til bygninger. Og i Isabela, øens hovedby, anrettede en bombe store skader på Den Hellige Isabelas Katedral.

Abu Sayyafs mål er at dræbe eller fordrive alle kristne. Ikke desto mindre er de blevet, hvor de er, og forsøger i stedet at indlede en dialog med deres naboer. Men de er fattige og har dårligt nok råd til at støtte de 14 præster økonomisk. Derfor har biskop Martin bedt os om hjælp i form af at læse messer for præsterne og fremfor alt bede for, at de holder ud i deres kald til gavn for de troende katolikker på øen.

ACN har bidraget med 16.000 €, men biskop Martin er ligesom fader Sebastiano ikke i tvivl om, at problemerne kun kan løses ved Guds hjælp. ”Jeg ser Guds hånd i alt dette,” siger han. ”Jeg er kun et redskab. Måtte hans vilje ske.” Budskabet fra dem begge er: ”Fred på jorden i mennesker med god vilje” (jfr. Luk 2,14).

”Jeg gør mit bedste,” siger fader Sebastiano, ”men derefter siger jeg: Herre, måtte du føre føre alting til dets fuldendelse!” Denne fuldendelse findes først og fremmest i messens hellige offer. Intetsteds på jorden er freden mere fuldkomment til stede. Så jeres hjælp til præsterne især i kriseområder er i højeste grad en indsats for freden, som er mere omfattende og mere varig end alt, hvad vi ellers er i stand til at udrette.

Du kan give et bidrag til ACN’s arbejde ved at gå ind på www.acnuk.org og klikke på feltet ”Donate” i øverste højre hjørne.