Moder Teresa helgenkåres den 4. september i år
Kommentarer lukket til Moder Teresa helgenkåres den 4. september i år 1826 17 marts, 2016 Nyheder marts 17, 2016 Indlæg af

Moder Teresa helgenkåres den 4. september i år

Som forventet finder Moder Teresas helgenkåring sted søndag den 4. september i år, dagen før hendes dødsdag i 1997.

Moder Teresa blev født i 1910 af albanske forældre i Skopje, hovedstaden i det nuværende Makedonien. Hun blev uddannet som lærer og rejste i 1929 til Dublin, hvor hun indtrådte i Loreto-ordenen. Senere blev hun sendt til Indien, hvor hun først arbejdede i Darjeeling og siden i Calcutta. Her fandt hun sit egentlige kald som ”de fattiges engel” efter i 1950 at have stiftet ordenen ”Kærlighedens missionærer.” Sammen med sine medsøstre underviste hun børn i Calcuttas slumkvarterer og samlede de syge og døende op fra gaderne, hvor de ellers var henvist til at dø en ensom død.  Både i ord og gerning sendte hun således et stærkt budskab til verden om næstekærlighed og om det enkelte menneskes umistelige værdighed.

Det var pave Johannes Paul 2., der i oktober 2003 saligkårede hende. Siden da har Kirken anerkendt to mirakuløse helbredelser, som er blevet tillagt hende – den første, hvor en 30-årig kvinde i Calcutta blev helbredt for mavekræft, og den anden, hvor en brasiliansk mand blev helbredt for otte kræftsvulster i hjernen.

Læs mere herom i Moder Teresa helgenkåres i efteråret 2016

Meddelelsen om Moder Teresas helgenkåring blev givet den 15. marts, hvor man samtidig afslørede datoerne for endnu fire helgenkåringer, heriblandt den svenske birgittinernonne Maria Elisabeth Hesselblad (1910-1957).

Hun emigrerede som ung til USA, hvor hun arbejdede som sygeplejerske og konverterede til den katolske tro. I 1911 grundlagde hun Birgittasøstrene i Rom, en ny birgittinsk kongregation, hvis moderhus i dag er Casa di Santa Brigida ved Piazza Farnese i Rom. Denne gren af birgittinerordenen har i dag omkring fyrre klostre i forskellige lande.

Elisabeth Hesselblad arbejdede under 2. Verdenskrig i Rom for at beskytte forfulgte jøder. Hun døde 1957 i Casa di Santa Brigida, hvor hun også har sit sidste hvilested. I 1987 indledte paven en kanoniseringsproces, der førte til, at hun i april 2000 blev saligkåret af pave Johannes Paul 2.

Helgenkåringen finder sted søndag den 5. juni i Rom.