Kommentarer lukket til Effektiv oprydning i Vatikanets finanser 1728 10 november, 2014 Nyheder november 10, 2014 Indlæg af

Effektiv oprydning i Vatikanets finanser

Kardinal George Pell

Kardinal George Pell

Journalister på jagt efter en skandalehistorie med relation til Vatikanet såvel som folk i almindelighed med et horn i siden på Den katolske Kirke har indtil dato ikke haft svært ved at finde ”ammunition” i de mange finansskandaler, som i årenes løb har kastet et dubiøst skær over Verdenskirken som helhed. Nu ser det imidlertid ud til, at det bliver sværere for dem.

Kort efter sin tiltræden meddelte pave Frans, at han havde i sinde at rydde op i administrationen af Vatikanets finanser. Til den ende udnævnte han den australske kardinal George Pell til ny præfekt for Vatikanets økonomiske sekretariat, populært sagt til ”finansminister” – og gav ham vel at mærke helt frie hænder til at løse opgaven. Det er der netop kommet en håndbog ud af, som ser ud til at blive det første afgørende skridt på vejen mod en gennemgribende reform af Vatikanets økonomiske administration.

Håndbogen, som er udarbejdet af Pells sekretariat og godkendt af paven den 24. oktober, får gyldighed for alle Vatikanets afdelinger fra 1. januar 2015. Det er hensigten, at de nye retningslinjer skal bringe Vatikanet fuldt på højde med gældende internationale standarder for regnskabsførelse og økonomisk forvaltning. Konkret kommer det f.eks. til at betyde, at hver eneste afdeling får pligt til at udarbejde realistiske budgetter og aflevere regnskaber, som er 100 pct. gennemsigtige. Hermed gøres der blandt andet op med den praksis, hvor højt placerede kardinaler i visse tilfælde frit har kunnet disponere over diverse fondsmidler, uden at de nødvendigvis blev bedt om at gøre rede for deres dispositioner. Og som en ekstra sikring af, at disse nye retningslinjer bliver fulgt, er det besluttet, at Vatikanets regnskaber for fremtiden hvert år skal gennemgås af et større internationalt revisionsfirma.

Betyder det, at det for altid vil være slut med finansskandaler med relation til Vatikanet? Det er der selvsagt ingen, der kan garantere. Intet system kan yde en fuldstændig beskyttelse mod overlagte bedragerier og forfalskning af regnskaber. Den lektie lærte vi alle i denne del af verden i 2008. Men de reformer, der nu skal implementeres inden for Vatikanets mure, er ifølge iagttagere mere end blot en opstramning af administrative procedurer. Det er i høj grad et opgør med en ”virksomhedskultur”, hvor korruption, hemmelighedskræmmeri og nepotisme har været sørgeligt udbredt. Meget tyder i øjeblikket på, at pave Frans har fundet den rette mand til jobbet.