Åben kritik af synodens midtvejsrapport
Kommentarer lukket til Åben kritik af synodens midtvejsrapport 1826 16 oktober, 2014 Nyheder oktober 16, 2014 Indlæg af

Åben kritik af synodens midtvejsrapport

Kardinal Wilfrid Napier, Sydafrika, rettede en hård kritik mod familiesynodens midtvejsrapport på Vatikanets pressekonference den 14. oktober

Selv om familiesynoden formelt er et lukket møde, slipper der til stadighed oplysninger ud – ikke mindst fra de deltagere, der er kritiske over for den såkaldte midtvejsrapport, som de ikke mener giver et retvisende billede af diskussionen. Utilfredsheden kom endda til udtryk på Vatikanets pressekonference tirsdag, hvor den sydafrikanske kardinal Wilfrid Napier ikke lagde skjul på, at han selv og medlemmerne af den arbejdsgruppe, han leder, er forbløffede over, at rapporten i det hele taget blev gjort tilgængelig for offentligheden, eftersom der er tale om et foreløbigt dokument, der i de følgende dage vil blive grundigt revideret.

Det mediecirkus, der fulgte på offentliggørelsen, sagde han, hvor forlydender om en ”blødere” tilgang til eller direkte afvisning af dele af Kirkens lære gik verden rundt, har bevirket, at synodefædrene nu er anbragt i en situation, som det i realiteten er håbløst at rette op på. ”Budskabet er gået ud, men det er ikke et sandt budskab,” sagde han. Uanset hvad vi herefter siger, vil det tage sig ud som et forsøg på damage control.

Napier beklagede også, at rapporten har skabt et fejlagtigt indtryk af, at dens forslag er blevet mødt med udbredt accept fra synodefædrenes side, f.eks. at der skulle være opnået enighed om at overlade det til de enkelte lokalkirker selv at implementere en række vigtige pastorale tiltag.

Direkte adspurgt af en repræsentant for Voice of the Family, om man overvejede at trække rapporten tilbage, sagde Napier, at det nok ville blive for ”radikalt”, men han understregede, at rapporten skal betragtes som et foreløbigt dokument, som uden tvivl vil blive grundigt revideret frem til udarbejdelsen af den endelige rapport.

Ti kardinaler – George Pell, Marc Ouellet, Gerhard Müller, Raymond Burke, Angelo Scola, André Vingt-Trois, Carlo Caffaro, Timothy Dolan, Fernando Filoni og Stanislaw Rylko – har allerede åbent kritiseret dokumentet i diverse medier. De har på det seneste fået følgeskab af blandt andre den polske ærkebiskop Stanislaw Gᶏdecki, som har udtalt, at rapporten afviger fra den nu helgenkårede pave Johannes Paul 2.’s lære og i øvrigt giver et mangelfuldt billede af Kirkens lære – og af den litauiske ærkebiskop Zbigniew Stankiewicz. Stankiewicz har i et interview med Vatican Radio sagt, at dokumentet er betænkeligt tæt på at ”danse til verdens musik” og ligge under for verdslige påvirkninger. ”Det er mit indtryk,” sagde han, ”at det store flertal af biskopperne tænker anderledes og ikke vil give efter for presset. Verden har på ingen måde brug for et falsk evangelium.”

Vatikanet udsendte tirsdag en opsummering af biskoppernes kritiske bemærkninger om rapporten. F.eks. fremhævede biskopperne, at ordet ”synd” så godt som ikke forekommer i teksten, at man bør være forsigtig med at give indtryk af, at Kirken ser positivt på homoseksuelle handlinger, eller at Kirken accepterer, at unge flytter sammen uden at være gift. Endelig mener man, at synoden mere detaljeret og mere eftertrykkeligt bør tage afstand fra både abort og surrogatmoderskab.