Kommentarer lukket til Van Rompuy kritiserer pavens ultimatum til den belgiske orden 1298 17 august, 2017 Nyheder august 17, 2017 Indlæg af

Van Rompuy kritiserer pavens ultimatum til den belgiske orden

Herman van Rompuy, forhenværende belgisk premierminister og fra 2009 til 2014 formand for Det Europæiske Råd[1], har på twitter tilkendegivet, at pave Frans efter hans opfattelse ikke bør blande sig i den verserende sag om aktiv dødshjælp på de hospitaler, der drives af den belgiske gren af den katolske orden Frères de la Charité.

Læs også: Pave Frans bekræfter Kirkens nej til aktiv dødshjælp

Det gjorde han i en ordveksling med kirkeretseksperten professor Kurt Martens, som den 12. august havde afsløret, at van Rompuy er medlem af den bestyrelse, der tog den kontroversielle beslutning om at tillade  aktiv dødshjælp på ordenens psykiatricentre. Van Rompuys replik lød kort og godt således: ”Tiden for Roma locuta, causa finita [Rom har talt, sagen er afsluttet] er for længst forbi”.[2]

Ordenens øverste leder Br. Stockman, som oprindelig anmodede Vatikanet om at rejse sagen, har til web-magasinet CRUX udtalt, at han ikke kan forestille sig, hvad der er van Rompuys hensigt med at lægge denne bemærkning ud på twitter, men havde ikke yderligere kommentarer.

Påfaldende er det imidlertid, at van Rompuy, som betegner sig selv som katolik, synes at mene, at paven ikke har noget at skulle have sagt i en sag af denne art. Man kan forestille sig, at han i et øjebliks irritation har været lidt for hurtig på tangenterne, eller at forklaringen blot er, at han er en moderne belgier med et meget stort ego.

Belgien legaliserede aktiv dødshjælp i 2002 og udstrakte i 2014 som det første land i verden tilbudet til også at gælde børn. Plejehjem eller hospitaler, som nægter at udføre dødshjælp, er i dag en sjældenhed i landet – især efter at et katolsk plejehjem sidste år blev idømt en bøde på 6.000 € for netop denne ”forseelse.”

[1] Det Europæiske Råd er sammensat af stats- og regeringscheferne i de 28 EU-lande + formanden + Kommissionens formand. Rådet fastlægger EU’s overordnede politiske retning og prioriteter.

[2] Udtrykket er et berømt Augustin-citat fra begyndelsen af 400-tallet, hvor han fremhæver pavens ultimative autoritet i trosspørgsmål.