Den internationale, kristne hjælpeorganisation Open Doors har netop udsendt sin World Watch List 2020, en rapport, som hvert år bringer en liste over de 50 lande i verden, hvor kristne er mest udsat for at blive forfulgt for deres tro.
Overordnet konstaterer rapporten, at forfølgelser af kristne i hele verden har nået hidtil usete højder. Således oplevede 260 mio. kristne i 2019 alvorlige former for forfølgelser, mens 2.983 (svarende til 8 om dagen) blev dræbt af trosrelaterede årsager. Endvidere konstaterer rapporten, at 9.488 kirker eller kristne bygninger blev angrebet, og at 3.711 kristne blev arresteret og idømt fængselsstraffe uden nogen form for rettergang.
Hvor er det værst?
Årets ”topscorer” er som forventet Nordkorea, hvor enhver form for retsbeskyttelse er et ukendt begreb. Det ytrer sig blandt andet ved, at man, såfremt man bliver grebet i at være kristen, bliver deporteret til arbejdslejre for politisk kriminelle eller dræbt på stedet.
Samtidig konstaterer rapporten, at ”islamisk undertrykkelse” nu som før er den største kilde til forfølgelser af kristne i de 7 lande, der står øverst på listen, mens muslimer i 38 af de 50 lande, der i alt er opført på listen, udgør enten et flertal eller en betragtelig del af befolkningen.
Langt de fleste af disse muslimske lande er underkastet en eller anden form for sharialovgivning. Denne lovgivning bliver enten direkte håndhævet af regeringen eller af samfundet som helhed – eller som oftest af begge parter i forening.
De syv lande, hvor det næst efter Nordkorea er mest risikabelt for kristne at opholde sig (nr. 2 til nr. 9 på listen) er: Afghanistan, Somalia, Libyen, Pakistan, Sudan, Yemen og Iran.
Afrika
Også i området syd for Sahara i Afrika er de kristne i stigende grad truet af islamiske ekstremistgrupper. I Burkina Faso kæmper de kristne efter eget udsagn for at overleve. Mange katolske præster er blevet dræbt, og protestantiske præster og deres familier er blevet dræbt eller kidnappet af islamiske terrorgrupper. Det samme sker i Den centralafrikanske Republik, i Cameroun og i Nigeria, hvor Boko Haram hærger og til stadighed dræber kristne.
Asien
På det seneste er også områder i Asien kommet på listen: I Sri Lanka blev 250 mennesker dræbt og 500 sårede under angeb på katolske og protestantiske kirker i påsken 2019, og Maldiverne, som ellers er kendt som et populært turistområde, er nu totalt underlagt sharialoven. Selv udenlandske kristne arbejdere holdes under skarpt opsyn, således at alt kirkeliv i dag er så godt som ikke-eksisterende.
Ud over den ”islamiske undertrykkelse” er de kristne kirker også truet i Indien, hvor radikale hinduer så godt som risikofrit kan forgribe sig på kristne personer og bygninger. Det skete i 447 tilfælde i 2019.
Det samme kan siges om Kina, hvor situationen i de senere år er blevet betydeligt, således at kristne kun tolereres i det omfang de betingelsesløst underkaster sig det kommunistiske parti.
Mest bekymrende, konstateres det i rapporten, er det, at tallene har været konstant stigende år efter år. De 260 millioner tilfælde, der som nævnt blev registreret i 2019, er en stigning på 6% i forhold 2018, hvor der ligeledes var tale om en stigning på 14% fra året før.
Afslutningvis skal det tilføjes, at den internationale katolske hjælpeorganisation ACN (Aid to the Church in Need) for nylig har rapporteret, at kristenforfølgelserne i de sidste to år er taget mærkbart til i Etiopien: Over 30 kirker er blevet angrebet, hvoraf halvdelen brændte ned til grunden. Omkring 100 kristne mistede livet under angrebene. I nabolandet Eritrea oplevede man sidste år, at regeringstropper konfiskerede 21 hospitaler, sundhedscentre og klinikker drevet af den katolske Kirke. Over 150 kristne er blevet arresteret på grund af deres religion. Det har ført til, at den amerikanske kommission for international religionsfrihed har rubriceret Eritrea som et land, der giver anledning til særlige bekymringer.