Kina i søgelyset
Kommentarer lukket til Kina i søgelyset 828 16 januar, 2021 Nyheder januar 16, 2021 Indlæg af

Kina i søgelyset

I et mildt sagt kluntet forsøg på at imødegå protesterne mod Kinas etniske udrensning af uigurerne ved hjælp af tvangsaborter og tvangssterilisationer har den kinesiske ambassade i USA for nylig på Twitter overbragt verdenssamfundet den glædelige nyhed, at kvinderne ”ikke længere er fødemaskiner” fordi de ”er blevet emanciperet [frigjort]”.

Læs også: Hensigten med det var helt klart etnisk udrensning

Den forklaring på, at de uiguriske kvinder i dag får væsentligt færre børn end tidligere, tillader Population Research Institute’s leder Steven Mosher sig at betvivle: For det første, siger han, skyldes det, at mange af deres mænd i øjeblikket er spærret inde i koncentrationslejre, hvor de er tvunget til at producere billige kinesiske varer til eksport. Dernæst, at de kvinder, som har to børn, bliver udsat for tvangsaborter og efterfølgende sterilisation, hvis de bliver gravide tredje gang – alt sammen som led i det strenge befolkningskontrol-program, der i øjeblikket gennemføres i det såkaldt autonome distrikt i det vestlige Kina, hvor de fleste uigurer befinder sig.

Falun Gong-bevægelsen

Og mens vi nu er ved det, skal vi ikke undlade at bemærke, at 2020 ifølge en rapport fra det kinesisksprogede website Minghui.org var endnu et annus horribilis for medlemmerne af Falun Gong- bevægelsen.

Mindst 6.659 over hele Kina blev arresteret  og fængslet, og mindst 88 døde i forbindelse med forfølgelserne. Over 8.000 blev chikaneret af politiet, som udsatte dem for konstant overvågning  eller foretog husundersøgelser, hvor de konfiskerede Falun Gong-bøger eller andre genstande. Hertil kommer, at mange provinser og byer udlovede belønninger svarende til omkring 10.000 danske kroner for at angive Falun Gong-tilhængere.

Her blot et enkelt eksempel på, hvad man risikerer ved at sætte sig op mod regimet: Song, en lærer fra Shulan i Jilin-provinsen, der var begyndt at praktisere Falun Gong i 1996, skrev i 2003 et brev til Kinas premierminister Li Keqiang for at forklare ham, at Falun Gang bygger på principper som ærlighed, medfølelse og tolerance. Kort efter blev hun arresteret og idømt 12 års fængsel. I fængslet blev hun slået, tvangsfodret og udsat for indsprøjtninger med ukendte præparater, der næsten slog hende ihjel. Hun vejede kun omkring  30 kg, da hun i 2014 blev prøveløsladt af helbredsgrunde.

Songs søster blev arresteret samme dag og idømt 14 års fængsel. Hun fik tuberkulose i fængslet, hvor man nægtede hende lægelig behandling. Hun kom sig aldrig og døde i 2009.

Song blev endnu engang stillet for en domstol i november 2020. Hendes familie blev orienteret om, at retten havde idømt hende 3½ års fængsel.