Kenyansk biskop: På høje tid at tage vold mod kristne alvorligt
Kommentarer lukket til Kenyansk biskop: På høje tid at tage vold mod kristne alvorligt 1660 27 april, 2015 Nyheder april 27, 2015 Indlæg af

Kenyansk biskop: På høje tid at tage vold mod kristne alvorligt

Den islamistiske terrorgruppe Al-Shabaab’s angreb skærtorsdag 2. april på universitet i Garissa i Kenya kostede som bekendt næsten 150 dødsofre og 80 sårede blandt de studerende. Terroristerne gik målrettet efter de kristne og udspurgte hver enkelt, om de var kristne eller muslimer. Muslimerne blev skånet, og de kristne henrettet på stedet.

news_259238_0

Nu overvejer de kristne kenyanere i området ifølge deres biskop Anthony Muheira at lære nogle vers af Koranen udenad og foregive at være muslimer for at redde livet, hvis de skulle komme i samme situation. Det fortalte biskop Muheira på et møde med pressen i Rom, hvor han var i audiens hos paven sammen med sine kenyanske bispekolleger. Han fremhævede i den forbindelse, at paven var den eneste statsleder, der havde fordømt massakren. De kristne i Kenya, tilføjede han, er til gengæld forfærdede over den ”rungende tavshed” fra verdenssamfundets side.

Muheira erklærede, at det er på tide, at man begynder at tage den udbredte vold mod kristne alvorligt, og mindede om, at attentatet i Paris mod Charlie Hebdo, som resulterede i 11 dræbte, havde affødt en bølge af sympatitilkendegivelser og besøg fra højtstående politikere fra hele verden, hvorimod ikke et eneste statsoverhoved havde aflagt besøg i Kenya efter massakren i Garissa. ”Har alle menneskeliv ikke samme værdi?” spurgte han.

”Islamismen breder sig i øjeblikket med foruroligende hast i vores land,” sagde han videre. ”Deres dagsorden er at gøre Afrika til et udelukkende muslimsk kontinent. Selv moderate muslimer sympatiserer med denne målsætning, selv om de ikke nødvendigvis billiger midlerne.”

Endvidere understregede han, at det ikke kun er fattige eller marginaliserede muslimer, der falder for fristelsen til at slutte sig til Al-Shabbab, som er en aflægger af Al-Qaeda. Som eksempel herpå nævnte han Abdirahim Abdullahi, som deltog i terrorangrebet, og som er jurist og søn af en højtstående embedsmand. Samtidig kritiserede han de kenyanske myndigheder for at have reageret alt for sent og for at have karakteriseret massakren som et angreb på alle kenyanere uanset deres religion. Det er ikke sandt, sagde han. Det er kristne, man slår ihjel.

I denne situation, konstaterede Muheira, hersker der stor bitterhed blandt de kristne i Kenya, og der er en risiko for, at nogle vil gribe til våben for at forsvare sig, men det er et valg, som biskopperne gør alt hvad de kan for at tale dem fra.