Kommentarer lukket til Kardinal O’Malley: De, som tror på ændringer i Kirkens forpligtende lære, vil blive skuffet 1729 10 februar, 2014 Nyheder februar 10, 2014 Indlæg af

Kardinal O’Malley: De, som tror på ændringer i Kirkens forpligtende lære, vil blive skuffet

CardinalinRed-150x150[1]Den amerikanske kardinal og kapucinermunk Sean Patrick O’Malley, siger i et interview med dagbladet The Boston Globe den 9. februar, at han er forbløffet over, hvor hurtigt det er lykkedes pave Frans at få den omgivende verden i tale og give den katolske Kirke et mildere image med sine undertiden overrumplende udtalelser og handlinger. Samtidig advarer han mod at tro, at den mildere tone er et varsel om ændringer i Kirkens lære om prævention, abort, homoseksualitet og andre varme emner.

O’Malley, som regnes for pave Frans’ nærmeste amerikanske rådgiver, og som er blandt de otte kardinaler, pave Frans har udpeget til at reformere kurien, tilføjer i interviewet, at det vil være urealistisk at forestille sig, at skilte og gengifte katolikker vil kunne få adgang til at modtage sakramenterne – uanset at paven selv på et tidspunkt gav indtryk af ikke at være fremmed over for tanken.

Forventningerne om en slækkelse af reglerne på dette område har ikke mindst fået næring i dette år, hvor forberedelserne er i fuld gang til den kommende bispesynode om ægteskabet og familien, og hvor mange også højt placerede kirkefolk har talt for ændringer.  ”Men,” siger O’Malley, ”Kirken er nødt til at være tro mod evangeliet og Kristi lære. Undertiden kan det være svært, men vi må rette os efter, hvad Kristus ønsker, og have tillid til, at det, han forlanger af os, også er det bedste for os… Jeg kan ikke se nogen teologisk begrundelse for at slække på bestemmelserne.”

O’Malley tilføjer, at han ikke er uvidende om, at Kirkens morallære og lære om sociale spørgsmål er upopulær i den vestlige verden i dag, men Kirken kan ikke ændre sin lære for at følge tidsånden. I stedet må man finde nye måder at forklare troen på i en kultur, der er domineret af sekulære, humanistiske værdier. Kirken har altid forsøgt at forklare troen, siger han.

Kan der ikke ændres noget i Kirkens lære, ser O’Malley til gengæld ikke nogen hindring for at foretage ændringer af mere praktisk og strukturel art. F.eks. afviser han ikke, at man vil kunne lette adgangen til at få annulleret sit ægteskab ved de kirkelige domstole, dvs. få anerkendt, at ægteskabet i virkeligheden aldrig i kristen og kirkelig forstand har været et gyldigt ægteskab. Han ser heller ikke noget i vejen for, at en kvinde vil kunne udnævnes som leder af et af Kirkens styrende organer, hvis man f.eks. skulle finde på at oprette en kongregation for lægfolket. Dette uanset at kvinder ikke kan blive præster eller biskopper, som pave Frans også for nylig har bekræftet. ”Jeg tror, at vi alle er opsat på at få flere lægfolk engageret i kirkeligt arbejde og især at få flere kvinder i ansvarsfulde stillinger i Vatikanet.”