Italiens sundhedsminister Beatrice Lorenzin er dybt bekymret for befolkningsudviklingen i sit land: ”Vi er meget tæt på den grænse, hvor der er flere dødsfald end fødsler. Det betyder, at vi er en døende nation,” sagde hun for nylig og tilføjede, at ”det er en situation med kolossale implikationer for alle sektorer i samfundet: økonomien, sundhedsvæsenet og pensionssektoren for blot at nævne nogle få eksempler.”
”Vi har derfor brug for et wake-up call og for en helt anden kultur, hvis vi skal vende udviklingen i den kommende tid.”
Baggrunden for ministerens udtalelser er bl.a., at Italien i 2014 ramte det laveste fødselstal siden 1861, det år, hvor det moderne Italien blev grundlagt. De officielle statistikker viser, at fødselstallet var 509.000 – 5.000 færre end i 2013.
Italien har ligesom andre europæiske lande med et lavt fødselstal (Tyskland og Spanien f.eks.) regnet med at indvandringen kunne kompensere for fødselsunderskuddet, men nu ser det ud til, at selv en årlig indvandring på omkring 300.000 ikke længere er tilstrækkelig til at holde befolkningstallet på det nuværende niveau – også fordi indvandrerfamilierne efterhånden ikke får flere børn end italienerne.
Situationen er i sig selv alvorlig, fordi et faldende fødselstal uundgåeligt fører til en skæv befolkningsudvikling, hvor der bliver færre i den arbejdsduelige alder, der skal forsørge flere ældre på pension. Men for Italiens vedkommende forværres problemet yderligere af den aktuelle økonomiske krise, som har sat arbejdsmarkedet i stå og bevirket, at mange unge italienere søger til andre EU-lande i jagten på beskæftigelse. Det er en udvikling, som regeringen under premierminister Matteo Renzi p.t. kæmper for at imødegå bl.a ved at indføre arbejdsmarkedsreformer og prøve at overtale de unge til at blive i landet. Om det lykkes, står endnu hen i det uvisse.
Kilde: Mercatornet