Stéphane Mercier har indtil for nylig undervist i filosofi på det katolske universitet i Louvain (UCL) i Belgien. Det gør han ikke længere. Hans timer blev strøget, efter at en studerende klagede over, at han havde brugt sit essay med titlen ”Imod en påstået ret til at vælge abort” i undervisningen.
Ja, du læste rigtigt. Der er tale om et ”katolsk” universitet, som blev grundlagt i 1834 af de belgiske biskopper, og som i 2017 fyrer en medarbejder, fordi han i fuld overensstemmelse med Kirkens udtrykkelige lære fastholder, at en provokeret abort er et drab på et uskyldigt menneske.
Og universitetets begrundelse for fyringen? At man ud fra ”ånden i loven af 1990, der afkriminaliserede abort, respekterer kvinders ret til at foretage dette valg under de omstændigheder, som er beskrevet i loven.”
Merciers kommentar til, hvad han selv har sagt og skrevet, lyder således: ”Jeg ved ikke, om mit standpunkt er i strid med UCL’s principper, men jeg ved, at det er i overensstemmelse med det standpunkt, som burde være UCL’s, og som stemmer overens med Kirkens lære. Som menneske, filosof og katolik er jeg stolt af at forsvare dette urokkelige standpunkt til Guds ære og for at beskytte de mest sårbare iblandt os.”
”De studerende,” tilføjer han, ”bør høre sandheden. Det er vigtigt, at de bliver bekendt med en sandfærdig og holdbar argumentation om et emne, som vedrører os som mennesker. Det er vigtigt, at de ikke intellektuelt bliver fastholdt inden for rammerne af en svag, følgagtig tankegang, men alternativt bliver udfordret til at tænke over, hvor de selv står – i stedet for blot at lade sig styre af mediernes slogans. Og inden for humaniora er der intet emne, som det er vigtigere at reflektere over, end hvert menneskes ret til at leve fra undfangelsesøjeblikket.”
Mercier var den 26. marts en af talerne ved Belgiens March for Livet i Bruxelles. Her fastslog han igen, at et katolsk universitet ikke alene bør forsvare livets ukrænkelighed – men også respektere ytringsfriheden.