Den internationale katolske hjælpeorganisation Aid to the Church in Need, som hjælper kristne kirker over hele verden, som er udsat for for forfølgelser, har netop offentliggjort sin 900 sider lange årsrapport for 2017.
Her konstaterer man indledningsvis, at forholdene for religiøse minoriteter (sammenlignet med 2016) er forværret i 17 ud af de 38 lande, heriblandt nogle af verdens folkerigeste nationer: Kina, Indien, Indonesien, Pakistan, Rusland og Nigeria, hvor forskellige trossamfund p.t. udsættes for forfølgelser og diskrimination. Det vil sige, at 61 pct. af jordens befolkning lever i lande, hvor religionsfriheden er under pres. Og, tilføjer rapporten, kristendommen er nu som før den religion, som er hårdest ramt.
De 21 lande, som i rapporten beskrives som de mest problematiske, er i alfabetisk orden: Afghanistan, Bangladesh, Eritrea, Indien, Indonesien, Irak, Kina, Libyen, Myanmar (Burma), Niger, Nigeria, Nordkorea, Pakistan, Palæstina, Saudi-Arabien, Somalia, Sudan, Syrien, Turkmenistan, Usbekistan og Yemen.
Rapporten sætter også fokus på de lande, hvor forholdene er blevet klart forværret inden for de seneste to år: Brunei, Indien, Indonesien, Iran, Kasakhstan, Kina, Kirgisistan, Libyen, Maldiverne, Mauretanien, Myanmar, Niger, Pakistan, Somalia, Tadsjikistan, Tyrkiet og Yemen.
Hvortil kommer de lande, hvor forholdene allerede er så elendige, at de faktisk ikke kan blive værre: Afghanistan, Eritrea, Nigeria, Nordkorea og Saudi-Arabien, hvor religionsfrihed er et ukendt begreb.
Kun i to lande, Irak og Syrien, har man kunnet registrere relative forbedringer. I Irak har det således i visse tilfælde, men ikke alle, været muligt for kristne, som var flygtet fra Islamisk stat, at vende tilbage til deres hjem.
Den vestlige verdens ligegyldighed
Rapporten peger endvidere på, at den vestlige verdens regeringer og medier i vidt omfang lukker øjnene for vor tids kristenforfølgelser. Udviklingen går til stadighed i retning af, at ”religionsfriheden kurer ned mod bunden af prioriteringslisten over menneskerettigheder og bliver overskygget af spørgsmål vedrørende køn, seksualitet og race.”
Som eksempel på mediernes mangelfulde dækning af kristenforfølgelser nævner rapporten, at ”mens rohingya-folket fik betydelig – og passende – omtale i medierne og opmærksomhed fra regeringerne,” kan det samme ikke siges om ”de gentagne voldsomme angreb i Indien [på de kristne] og den stigende undertrykkelse af religiøse mindretal i Kina og Rusland.”
”Dette,” hedder det videre i rapporten, ”er tegn på en kulturkløft, der til stadighed bliver dybere. På den ene side er der i Vesten en uvidenhed om og ligegyldighed over for krænkelser af religionsfriheden, mens religiøse spørgsmål spiller en central rolle og tages dybt alvorligt af mennesker i Asien og andre dele af verden. Så dyb er denne kløft, at vi kan konkludere, at der i Vesten er tale om en mur af ligegyldighed, et kulturelt forhæng, som dækker for udsynet til de lidelser, som religiøse mindretal udsættes for… Og denne ligegyldighed omfatter vel at mærke ikke spørgsmål vedrørende race, kultur eller køn – kun religion.”
Situationen i Kina
Rapporten minder om, at Kinas præsident i oktober 2017 på den 19. partikongres erklærede, at alle religioner bør tilpasses den kinesiske kultur, og at regeringen ikke vil tolerere nogen form for afvigelser fra dette princip. At det var alvorligt ment, fik man en første bekræftelse på i januar 2018, da regeringen udstedte et nyt mildt sagt restriktivt regelsæt.
Læs mere om dette regelsæt i: Xi Jinping strammer grebet
”I slutningen af 2017,” konstaterer rapporten, ”indløb der beretninger om, at kristne i visse dele af landet havde fået tilbudt penge for at fjerne julebilleder af Jesusbarnet og erstatte dem med portrætter af præsident Xi. I april 2018 kom der et forbud mod at sælge Bibelen på nettet. Samtidig meddelte 22 statskontrollerede protestantiske trossamfund, at de ville anskaffe en ny sekulariseret udgave af Bibelen, som var tilpasset ”sinificeringen” og socialismen.”
Hertil føjer www.katolskmagasins redaktion den kommentar, at der p.t. er rigelig dokumentation for, at Vatikanets famøse ”aftale” med Kinas regering ikke på nogen måde har gjort livet lettere for Kinas katolikker.
Læs også: Kardinal Zen: Pavens aftale med Kina er et skridt på vejen til udslettelse af den virkelige Kirke i landet og: Et forræderi mod Kinas katolikker
Indien og religionsfriheden
Det vil sikkert komme som en overraskelse for mange, at rapporten peger på Indien, som det land, der på det seneste har ændret sig mest – i negativ retning:
”I det såkaldt »største demokrati i verden« er der ikke nogen statsreligion. Men siden den nyeste optælling viste et fald i antallet af hinduer, har man oplevet en betydelig stigning i antallet af fjendtlige handlinger rettet mod muslimer og kristne, samtidig med at flere og flere delstater har indført forbud mod at konvertere til andre religioner end hinduismen.”
Således blev der i 2017 registreret 736 angreb, mange af dem med dødelig udgang, en klar stigning i forhold til 348 året før.
Rapportens forfattere afslutter dette kapitel med ordene: ”Og alt dette uden reaktioner fra den vestlige verden, hvor forestillingen om, at hinduisme er synonymt med pacifisme, fortsat lever i bedste velgående.”
En forkortet udgave af rapporten på engelsk kan læses på
https://www.churchinneed.org/wp-content/uploads/2018/11/RFR-2018-Exec-Summary-Web-version.pdf
Hele rapporten på: http://www.religion-freedom-report.org/