199 lande i verden respekterer ikke religionsfriheden
Kommentarer lukket til 199 lande i verden respekterer ikke religionsfriheden 1966 05 september, 2017 Nyheder september 5, 2017 Indlæg af

199 lande i verden respekterer ikke religionsfriheden

Det amerikanske udenrigsministerium har netop udsendt sin årlige rapport vedrørende religionsfriheden i verden. Heraf fremgår det, at religionsfriheden i 2016 er blevet krænket i 199 lande i verden. Øverst på listen over synderne står Islamisk Stat (ISIS), mens Pakistan indtager andenpladsen.

I beskrivelsen af de enkelte lande har man især set på, i hvilket omfang regeringen, men også den lokale befolkning respekterer religionsfriheden, og for visse landes vedkommende endvidere, om der er udenlandske aktører indblandet i krænkelserne. Som et eksempel herpå kan man nævne terrorbevægelsen Boko Haram i Nigeria.

Blandt de lande, der i særlig grad giver anledning til bekymring, nævner rapporten ud over Pakistan lande som Myanmar (Burma) Kina, Eritrea, Iran, Nordkorea, Saudi-Arabien, Sudan, Turkmenistan og Usbekistan – de samme lande, som også i 2015 placerede sig på denne tvivlsomme top-ti-liste.

Udenrigsminister Rex Tillerson lagde i forbindelse med sin præsentation af rapporten vægt på, at ISIS er skyldig i folkemord begået mod kristne, yazidier, shia-muslimer og andre religiøse mindretal i de områder, de kontrollerer eller har kontrolleret i 2016. Han præciserede i den forbindelse, at der, for at man kan tale om folkemord, skal være tre elementer til stede: bestemte handlinger i den særlige hensigt helt eller delvis at udrydde mennesker, som tilhører bestemte, nationale, etniske, racemæssige eller religiøse grupper. Altså: særlige handlinger i en særlig hensigt begået mod særlige grupper.

Tillerson kom også ind på forholdene i Pakistan, hvor 20-25 personer for tiden afsoner livstidsstraffe eller befinder sig på dødsgangen anklaget for blasfemi. Mest kendt i vor del af verden er den kristne kvinde Asia Bibi, som blev dødsdømt i 2010 og stadig er fængslet.

Endvidere nævnte han Saudi-Arabien, hvor regeringen ikke anerkender religiøse mindretals ret til offentligt at praktisere deres tro og idømmer de muslimer, der konverterer til andre religioner, eller som er ateister, fængselsstraffe, bøder og korporlig afstraffelse. I Iran går det især ud over bahaierne, som fængsles i stort tal. 20 blev henrettet i 2016 efter at være blevet anklaget for at ”føre krig mod Gud”.

Tillerson afsluttede sin præsentation med disse ord: ”Ingen burde være nødsaget til at leve i frygt, dyrke deres tro i det skjulte eller blive udsat for diskrimination på grund af deres religiøse overbevisning. Som præsident Trump har sagt, ser vi frem til den dag, da ”mennesker uanset deres tro, kristne, muslimer, jøder og hinduer, frit kan følge deres hjerte og praktisere deres tro.””